Navigácia

  • Biznis fórum Inoveum Express

    Aula našej školy 2. novembra 2023 patrila zaujímavému podujatiu. Je ním Biznis fórum - INOVEUM EXPRESS v rámci projektu INOVEUM.  Tri desiatky žiakov sa pod vedením lektorov z tímu Rozbehni sa! priúčajú ako vygenerovať podnikateľský nápad, vytvoriť biznis model a ako nápad zrealizovať -  "dostať do života". 

    Spojenie techniky, informatiky, logistiky a  podnikania je ďalšia z ciest, ktoré ponúka naša škola. 

    Veríme, že podpora podnikavosti prinesie svoje ovocie v podobe zaujímavých startupov z dielne našich žiakov.  Držíme im palce! 

    Ing. Viera Kubovčíková, koordinátorka projektu

    foto

  • ZENIT v strojárstve

    ZENIT v strojárstve

    Dňa 18. októbra 2023 sa konalo školské kolo súťaže Zenit v strojárstve. Súťažili žiaci zo študijného odboru strojárstvo a študijného odboru mechatronika. V našej škole do súťaže zapájame žiakov už od 2. ročníka, aby postupne naberali skúsenosti v oblasti strojárstva.

    Spolu súťažilo 15 žiakov v samostatných kategóriách: päť druhákov, päť tretiakov a piati štvrtáci.

    Umiestnenie v kategórii A – 2. ročník:
    1. miesto Vladimír Bether II. B
    2. miesto Lukáš Hudran II. B
    3. miesto Marián Mrovčák II. B

    Umiestnenie v kategórii B – 3. ročník:
    1. miesto Adam Murdžák III. B
    2. miesto Matej Černický III. B
    3. miesto Andrej Novotný III. B

    Umiestnenie v kategórii C – 4. ročník:
    1. miesto Erik Machaj IV. B
    2. miesto Matej Kellner IV. B

    3. miesto Richard Novotný IV. C

    Srdečne blahoželáme.

    Koncepcia súťaže kladie dôraz na kategóriu 4. ročníka, z ktorej právo účasti na Krajskom kole majú prví dvaja. Vzhľadom na to, že Matej Kellner, ako víťaz súťaže Programovanie CNC strojov si zvolil účasť v Krajskom kole práve v tejto súťaži, tak do krajského kola ZENIT v strojárstve postúpil z 3. miesta Richard Novotný.
    Krajské kolo sa uskutoční v utorok 29. 11. 2023.

    Držíme našim palce!

    Ing. Jozef Kocurek

    fotoalbum

  • Pozvánka na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

    Srdečne pozývame žiakov základných škôl, rodičov a ďalších záujemcov na

    DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

    dňa 25.10.2023 (streda) v čase 8.00 - 15.00 h.

    Účastníci si môžu prehliadnúť priestory školy,
    získať informácie o študijných odboroch
    a podmienkach prijímacieho konania.

  • ZENIT v elektronike - školské kolo

    ZENIT v elektronike - školské kolo

    Dňa 18. októbra 2023 sa v učebniach MET2, PRI a ELE1 uskutočnilo školské kolo súťaže „ZENIT v elektronike“. Súťaže sa zúčastnili 6 žiaci, ktorí súťažili v dvoch kategóriách. Kategória A – 3. a 4. ročník, kategória B 1. a 2. ročník. Súťaž pozostávala z dvoch častí.
    Teoretická časť obsahovala otázky z elektroniky, elektrotechniky, automatizácie a výpočtovej techniky. Študenti v nej mohli získať 30 bodov.

    V praktickej časti navrhovali plošný spoj na základe schémy (max. 30 bodov) a pripravený plošný spoj  osadili súčiastkami. Najväčším počtom bodov bola hodnotená funkčnosť  zariadenia, kde mohli študenti získať 40 bodov.  20 bodov bolo možné získať za  vzhľad a  kvalitu spájkovania.

    výsledková listina

    Vladimír Dronzek

  • Naši žiaci na ŠTRBA race

    Naši žiaci na ŠTRBA race

    Dňa 4.10.2023 sa uskutočnil 2. ročník otvorených majstrovstiev SR žiakov a žiačok SŠ v prekážkovom behu ŠTRBA race . Ide o pomerne náročné preteky, ktoré by sa svojou podstatou mohli prirovnať k populárnemu behu Spartan race.

    Žiaci musia prekonať viaceré prekážky rozmiestnené po trati, ako napr. preskakovanie bránok, drevených polien, streľba do terča, prechod cez kladinu, cez okrúhle balíky slamy, nosenie pneumatík, podliezanie pod sieťové prekážky v rozmočenej zemi ap. Náročnosť pretekov umocňuje aj profil trate – okrem menších terénnych nerovností športovci musia prekonať aj za pomoci lana výbeh cca 60m úsekom na skokanskom mostíku. Celková dĺžka trate bola 2 km a najlepší ju zdolali tesne pod 8 minút.

    Z našich bol najlepší Marián Mrovčák z II.B triedy s časom 9.28 min, ktorý obsadil celkovo 47. miesto. Okrem neho zmiešané družstvo tvorili Daniela Černická II.A, Veronika Jalčová II.A a Marek Novotný IV.D. V súťaži družstiev sme sa z celkového počtu 79 družstiev umiestnili s časom 54:33 na 64. mieste.

    Chlapcom a dievčatám chcem poďakovať za zodpovedný prístup v náročných podmienkach bežeckého areálu na Štrbskom plese.

    Peter Kraus, vyučujúci

    fotoalbum

  • Súťažné a úspešné grafické práce našich študentov

    Naši študenti si svoju kreatívnu zručnosť - grafickú, umeleckú a fotografickú overujú aj na súťažiach, na ktorých získavajú pekné ocenenia.

    V júni 2023 sa podarilo vytvoriť zaujímavú fotografiu z dronu. Autormi fotografie sú Samuel Garstka (IV.A, odbor technické lýceum) a Matej Mnich (III.E, odbor elektrotechnika) a grafickej úpravy Rastislav Unger (III.E, odbor elektrotechnika). Všetci traja sa zapojili aj do súťaže s fotografiou, ktorá mala byť analógiou na legendárnu americkú fotku z roku 1932 s názvom Obed na vrchole mrakodrapu. Prácu obidvoch záberov koordinovala Mgr.Ing. Alena Pekárová.

    Treťou výnimočnou prácou je víťazná animácia k pesničke Jaromíra Nohavicu - Kométa. Autorkou je úspešná tvorkyňa animácií Nataša Strelová (III.B, odbor strojárstvo).

    Všetkým kreatívnym študentom držíme palce, aby aj naďalej tvorili a boli inšpiráciou aj pre ostatných!

    Monika Hodnická

    fotoalbum   video

  • Máme nový školský parlament

    Máme nový školský parlament

    Dňa 5. októbra 2023 si žiaci našej školy v tajných voľbách, prostredníctvom programu EduPage a v súlade so Štatútom školského parlamentu SPŠT, zvolili svojich „žiackych poslancov“ do nového školského parlamentu.

    Volebná účasť dosiahla 54,23 %. Zvolení boli títo žiaci: Matej Širilla (III. C), Dominik Kubiňa (II. B), Liliana Dutková (II. A), Marián Mrovčák (II. B), Mária Sopóciová (II. A),

    Zvoleným členom prajeme veľa síl, zodpovednosti a kreativity!

    Ing. Viera Kubovčíková, koordinátorka žiackych aktivít

  • MECHATRONICI Z TECHNICKEJ PRIEMYSLOVKY REPREZENTOVALI SLOVENSKO

    V dňoch 5. až 9. septembra 2023 sa v poľskom Gdaňsku uskutočnila európska súťaž EuroSkills. Súťaž je európskou olympiádou zručností študentov v rôznych oblastiach ich štúdia.

    Slovensko v odbore mechatronika reprezentovali študenti Strednej priemyselnej školy technickej v Spišskej Novej Vsi Matúš Macejko a Jakub Hrnčiar.

    Ich úlohou na súťaži bolo poskladať modulárny mechatronický systém, správne zapojiť jeho pneumatickú a elektrickú časť a naprogramovať ho podľa požiadaviek úlohy. Súťaž trvala niekoľko dní a komunikácia prebiehala výlučne v anglickom jazyku.

    V silnej konkurencii už takmer profesionálnych družstiev iných štátov Európy sa mladí mechatronici zo Spiša nestratili.

    Ing. Martin Kokoruďa

    fotoalbum

     

  • Výborné umiestnenie našej školy na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach

    V nedeľu 1. októbra 2023 sa uskutočnil jubilejný 100. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ktorý je najstarším maratónom v Európe. Našu školu v kategórii štafetový beh (12-9-12-9 km) reprezentovali tento rok opäť dva tímy v zložení: Ing. Lukáš Dzurenda, Šimon Sedlák, Marián Mrovčák, Dominik Dunčko a Mgr. Kristián Klein, Šimon Majkut, Radovan Antal, Michal Grečko. V konkurencii 583 štafetových tímov sa nám podarilo vybehať krásne 9. a 13. miesto. V projekte Juniorskej štafety MMM sme sa umiestnili na 4. a 5. mieste zo 43. tímov.

    MMM bol pre celý tím nezabudnuteľným zážitkom s pravou atmosférou maratónskych Košíc, v uliciach ktorých tento rok bežalo vyše 17 000 bežcov. Už teraz sa tešíme a poctivo trénujeme na budúci ročník MMM.

    Lukáš Dzurenda

    fotoalbum

  • ZAČIATOK NOVÉHO ŠKOLSKÉHO ROKA

    ZAČIATOK NOVÉHO ŠKOLSKÉHO ROKA

    Milé študentky, milí študenti!

    Nový školský rok 2023/2024 sa začína v pondelok 4. septembra 2023 o 8.00 hod. Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční na školskom ihrisku. Prváci, prineste si so sebou tašku na knihy. Veríme, že svojou dochvíľnosťou prispejeme k príjemnému začiatku školského roka.

    Tešia sa na Vás Vaši učitelia!

  • ÚRADNÉ HODINY na sekretariáte školy

    Oznamujeme žiakom, rodičom a verejnosti, že počas letných prázdnin budú

    úradné hodiny na sekretariáte školy 

    v pracovných dňoch v čase 8.00 - 12.00 h.

     

    sekretariát školy

  • Ukončenie školského roka 2022/2023

    Ukončenie školského roka 2022/2023

    Všetkým študentom, pedagogickým a nepedagogickým zamestnancom ďakujeme za prácu a spoluprácu v uplynulom školskom roku a prajeme pekné a oddychové leto.

    vedenie školy

  • Talentovaní maturanti vytvorili nové aplikácie a webové stránky

    Talentovaní maturanti vytvorili nové aplikácie a webové stránky

    Unikátny vzdelávací program Región IT riešení (RITR) vstúpil už do svojho štvrtého ročníka. Do programu sa zapojila aj naša škola a tri tímy. Prvý vytvoril webovú aplikáciu iMenu, ktorá je určená pre správu a generáciu receptov, druhý informačný systém na prípravu maturitných testov a tretí prišiel s aplikáciou Bageta Express. Slúžiť bude študentom na objednávanie bagiet od dodávateľov.

    Našu školu reprezentovali študenti IV.A (odbor technické lýceum) Jakub Novotný a Michal Lukáč, študenti IV.D (odbor informačné a sieťové technológie) Ali Al Alawin, Matej Barna, Tomáš Žifčák a Miroslav Bašista.

    Miestenku na Unicorn University v Prešove v programe Unicorn Work&Study získal Ali Al Alawin, ktorý sa podieľal na vývoji aplikácie Bageta Express.

    Blahoželáme!

    Tomáš Zekucia, vyučujúci

    fotoalbum

  • Programovateľnosť, monitorovanie a bezpečnosť v PC sieťach

    Dňa 15. júna 2023 sa na našej škole konala odborná prednáška v podaní nášho bývalého absolventa Jozefa Džubáka.Témou prednášky bolo: Programovateľnosť, monitorovanie a bezpečnosť v PC sieťach. Prednášky sa zúčastnili študenti prvého, druhého a tretieho ročníka odboru informačné a sieťové technológie.

    Na prednáške sa študenti  dozvedeli o najnovších trendoch a technológiách v PC sieťach, ktoré sú využívané v praxi. V rámci programovateľnosti sa študenti oboznámili s RESTCONF protokolom a nástrojom Postman, ktorým konfigurovali sieťové zariadenia moderným prístupom. Pre ukážku monitorovania sieťových zariadení bol použitý software Zabbix a Grafana. Zabbix bol použitý pre získavanie dát a Grafana na ich vizualizáciu. Študenti mohli sledovať dáta a reakciu monitorovacieho systému na problémy v reálnom čase. Bezpečnostná časť prednášky bola venovaná knižnici Scapy v ktorej bolo ukázané vytvorenie vlastnej ICMP správy, a taktiež odchytávanie packetov. Cieľom prednášky bolo študentov motivovať pre ďalšie štúdium a ukázať im aké techniky a technológie v oblasti PC sietí sa využívajú v praxi.

    HenrietaTarajčáková, vyučujúca

    fotoalbum

  • Stretnutie s absolventom našej školy

    Vo štvrtok  22. júna 2023  mali naši žiaci a učitelia možnosť stretnúť s naším absolventom Bc. Tomášom Grivalským, ktorý je študentom Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach na jednoodborovom štúdiu fyziky.Prezentoval svoju bakalársku prácu s názvom Stavba G-M detektora na platforme raspberry pi na overenie projektu radiačnej ochrany a online monitorovania prostredia. Svoj detektor aj predviedol. Niekoľkí žiaci prejavili záujem, po skončení prezentácie ostali a kládli otázky, na ktoré dostali odpovede, a tiež aj návrhy na prácu SOČ. Tomášovi patrí veľké poďakovanie za ochotu a čas.

     Jana Škerlíková, vyučujúca

  • Naši futbalisti na kraji bojovali až do konca!

    Vo štvrtok 15. júna 2023 sa na SOŠ informačných technológií v Košiciach uskutočnilo finále futbalového turnaja o Pohár predsedu KSK. Naša škola bola priradená do skupiny „B“ spolu s Gymnáziom Trebišovská Košice, Hotelovou akadémiou zo Spišskej Novej Vsi a Obchodnou akadémiou z Trebišova. Po jednej prehre a dvoch výhrach chlapci postúpili do bojov o medaily. Tu sme narazili na víťaza skupiny „A“ Strednú športovú školu Košice, kde sme v dramatickom zápase po penaltovom rozstrele vypadli do bojov o tretie miesto. Tu sme opäť čelili OA z Trebišova, nášmu jedinému premožiteľovi v základnej skupine, a opäť sme túto školu nedokázali poraziť. Aj keď štvrté miesto bolo v konečnom dôsledku sklamaním, chlapcom treba poďakovať za bojovný výkon, zodpovedný prístup a chuť reprezentovať svoju školu.

    Reprezentovali: Matej Schmidt, Marián Mrovčák z I.B; Denis Masloviak I.D; Matej FarkašRadovan Antal III.A; Viliam Valent, Frederik Mušinský, Ján Pavlík, Patrik Macejko z III.B

    Peter Kraus, vedúci družstva

    fotoalbum

  • ROBOTICKÝ DEŇ 2023

    V stredu 14. júna 2023 v čase 9.00 - 13.00 h
    organizujeme pre žiakov základných škôl

    Robotický deň.

    Prebiehať bude v laboratóriu robotiky, kde sú už inštalované najnovšie priemyselné a kolaboratívne roboty.

    Súčasťou programu je aj prezentácia (súťaž) robotov, ktoré si postavili žiaci základných škôl. Kvalitné projekty budú odmenené vecnými cenami.

    Do súťaže sa môžete prihlásiť na adrese skola@spst.sk.


    Radi privítame aj ďalších žiakov, ktorí budú mať možnosť vidieť a získať informácie o malých mobilných robotoch. V akcii bude modulárny výrobný systém, ktorý predstavuje najmodernejšie robotizované pracovisko v kontexte Industry 4.0. Predstavený bude aj robot, s ktorým súťažili žiaci SPŠ technickej v celoslovenskej súťaži robotov FIRST GLOBAL Slovensko a získali cenu za najlepší návrh a konštrukciu robota.

    Účasť skupín prosíme nahlásiť taktiež na adresu skola@spst.sk alebo telefonicky na 053/4466249 - Ing. Martin Kokoruďa.

     

    Radi vás všetkých privítajú organizátori súťaže.

    Robotický deň 2023 - pozvánka

  • First Global Slovensko

    First Global Slovensko

    Dňa 6. júna 2023 sa v priestoroch Zážitkového centra vedy Aurelium v Bratislave uskutočnila súťaž stredoškolských tímov v robotike FIRST Global Slovensko 2023. Našu školu reprezentovali študenti 3.C (odbor mechatronika) Martin Drusa, Tomáš Ďuriška, Andrej Kočiš, Miroslav Koncoš, Filip Lacko, Jakub Majerník, Filip Toporcer a Tomáš Vengrin. Cieľom bolo postaviť robota, ktorého úlohou bolo vypustiť do arény florbalové loptičky zo zásobníka potiahnutím páky, potom ich pomocou robota pozbierať a strieľať do "koša" vo výške 2m, prípadne ich dopraviť do zásobníka, odkiaľ ich mohli do koša hádzať súťažiaci. Bonusové body bolo možné získať za zavesenie sa na  tyče, ktoré boli pod košom. Náš tím ako jediný postavil robota, ktorý dokázal sám strieľať na kôš a ako jediný použil aj reťazové prevody na pohon mechanizmov. Získali cenu za dizajn - najlepší návrh a konštrukcia robota.

    Blahoželáme.

    Vladimír Dronzek

  • Naši žiaci prví na futbalovom turnaji!

    Dňa 30. mája 2023 sa na ihrisku v areáli našej školy uskutočnil futbalový turnaj o Pohár predsedu Košického samosprávneho kraja. Celkovo sa na turnaji prezentovali mužstvá z piatich škôl okresu Spišská Nová Ves a Gelnica.  Naša škola sa umiestnila na 1. mieste.

    Reprezentovali nás žiaci prvého ročníka: Tomáš Mód, Jaroslav Ludrovský, Matej Schmidt, Dominik Kubiňa, Šimon Šeba, Marián Mrovčák, Juraj Jánošík, Lukáš Hudran – I.B, Denis Masloviak – I.D a Oliver Široký – I.A

    Vedúcim družstva bol Ing.Mgr. Peter Kraus

    Kabinet TSV

  • Naša úspešná reprezentácia v projekte Founders Challenge

    Mať odborníkov je cenné. Mať odborníkov – podnikateľov, ktorí prispejú k rozvoju mesta, regiónu, krajiny je ešte cennejšie. Práve to bolo cieľom účasti našich žiakov v 2. ročníku  vzdelávacieho projektu Inovačného centra KSK s názvom Founders Challenge.

    Zámerom autorov projektu je povzbudzovať mladých ľudí v ich podnikateľskej kreativite. Na workshopoch pod vedením skúsených mentorov z akademického i podnikateľského prostredia mali možnosť rozpracovať vlastný podnikateľský nápad a vytvoriť biznis model.

    Projekt bol 3. mája 2023 zavŕšený Innoveastom – inovačným festivalom s finálovou prehliadkou a slávnostným vyhlásením víťazov v priestoroch Kunsthalle v Košiciach. Moderované podujatie s účasťou finálových tímov a publika s vyše 400 stredoškolákmi, ponúklo aj diskusiu rektorov vysokých škôl, zástupcov samosprávy, svedectvá úspešných start-upistov i priestor na spoznávanie sa a  vzájomnú výmenu skúseností. 

    Tešíme sa, že náš žiak Tomáš Ďuriška so svojím podnikateľským nápadom CarAbout nás dôstojne reprezentoval v semifinálovom kole súťaže. Svojou počítačovou platformou, ktorú sám naprogramoval, chce pomôcť zjednodušiť a zefektívniť obchodné a servisné služby pre užívateľov áut. Konzultantmi projektu boli Ing. Peter Malega, PhD. z Technickej univerzity v Košiciach  a Ing. Viera Kubovčíková, vyučujúca predmetu ekonomika.

    Tomášovi ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy a prajeme, aby sa mu podarilo jeho nápad rozvinúť a zrealizovať.

    Viac informácií:

    https://ickk.sk/

    https://www.youtube.com/watch?v=N5jK6-4IvSA&t=14s

    fotoalbum

     

    Viera Kubovčíková, vyučujúca

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná priemyselná škola technická
    Hviezdoslavova 6
    052 01 Spišská Nová Ves
  • (+421) 0534466249
    (+421) 0534466308

Fotogaléria